Stofuitstoot nihil door filterinstallatie

Minder stofuitstoot wens bij uitbreiding capaciteit

Aan het einde van het jaar (2023) heeft Meconaf bij Kesselaar in ’s Gravenpolder een nieuwe afzuiginstallatie mogen plaatsen. Kesselaar verwerkt gladiolen en plantuien.

Deze twee producten hebben beide bij de verwerking ervan een goede afzuiging nodig. Vellenafzuiging is noodzakelijk, maar de stofontwikkeling bij beide producten is dusdanig dat je niet zonder kan. Tijdens ons intakegesprek gaf de klant aan dat er meer punten aangesloten dienden te worden. De huidige aanwezige capaciteit was onvoldoende. In een tweede gespreksronde kwam naar voren dat door de stofuitstoot bij beide aanwezige cyclooninstallaties, de omgeving zoals het dak van de diverse schuren, maar ook de aanwezige bomen grijs zagen van het stof.

Uitbreiding capaciteit

Om er vervolgens nog een cycloon naast te plaatsen voor de extra benodigde capaciteitverhoging, zou dit nog meer verergeren. Daarom is er gekozen voor een filterinstallatie welke zowel de vellen als het stof scheidt uit de luchtstroom. De lucht welke de installatie verlaat is dusdanig schoon dat die zelfs geretourneerd zou kunnen worden in de verwerkingsruimte. Dit zou een aanzienlijke kostenbesparing op kunnen leveren. De installatie verplaatst ca 24.000 m³ per uur. Indien er warme lucht met deze hoeveelheid naar buiten geblazen wordt is het haast ondoenlijk om bij koud weer de verwerkingshal te verwarmen. Er is echter bij Kesselaar geen noodzaak om de lucht te retourneren om reden dat er tijdens de productie diverse deuren open staan.

Filterinstallatie voor minder stofuitstoot

De drijfveer dat men kiest voor de filterinstallatie is dus de uitstoot van stof. De filters reinigen de lucht en in de bodem van de filterkast bevindt zich een vijzel welke al het vuil (stof en vellen) naar de luchtsluis transporteert. Via de luchtsluis wordt al het vuil met een afvalband naar de centrale vuilopvang getransporteerd. Mocht de klant alsnog besluiten om in een later stadium de lucht te retourneren in de verwerkingshal, dan is dit nog steeds mogelijk.

Ook minder stofuitstoot bij afzuiging?

Meconaf heeft ruime ervaring met het plaatsen filterinstallaties in het binnen- en buitenland. Neem daarom, voor een oplossing op maat, gerust contact met ons op.

 

Recommended Posts
Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek (SMTB) van 10 t/m 12 januari 2023 in VijfhuizenLuchtzuiveringssysteem voor medicinaal plantverwerkingsbedrijf